Sablonsztorik

Edytuj post
Tudjátok elég sokszor létre akartam hozni már ide egy új lapot, e cél érdekében. Unom. El sem tudjátok képzelni mennyire. A bloggerek világa régen egyedi, különc történetekkel szórakoztatott bennünket. Most viszont csak a sablon One Direction, vagy épp más sztárról szóló fanfictionokba ütközöm. 
A mai nap felmentem olvasni a SBEF oldalra, s megláttam Feilla cikkét, így megkértem, hogy had tegyem közzé itt is, mert teljes mértékben egyet kell vele értenem. Mert nem kritikát unok írni, hanem a tehetségtelen, önálló ötletek híján elkezdett sztorikat utálom. Ez a bejegyzés pedig arra szolgál, hogy aki teljes mértékben a saját történetére ismer, rosszul kezdte! 

Vivi


Ahogy hangoztathattam már egy párszor ahogy bővül a bloggerek létszáma, úgy csökken a színvonal is. Persze ez nem egyedül a blogok túltermelésében nyilvánul meg - amit önmagában még bajnak se lehetne kezelni -, egyedül a történetek minősége fogyatkozik gőzerővel.

Mivel sajnálatos módon olvastam pár blogot, bátorkodnék előállni néhány tipikusan megforduló  alapsztori felsorolásában. Persze ezzel ne essen senki se különösebben kétségbe, hogy bizony az ő blogja (melynek történetében található néhány közös tényező, amik az itt olvasathatóékban is jelen van) borzalom, ugyanis még talán a tömény sablont is felhúzhat egy jó toll.

Költözés, új románc, bonyodalmak 

Adott a lány/fiú, ki - a legtöbb esetben hozzátartozói, ellátói halála után - egy teljesen új városba költözik (általában Londonból az Egyesült Államokba, de a visszája is teljesen érvényes), ahol egy végzetes véletlen során belebotlik leendő szerelmébe. Az ifjú pár először barátokként kezdi, de, hogy az író izgalmasabbá tegye, gyakorta használja az utálatból kifejlődő gyengébb érzelmek kártyát is, mely valljuk be akármennyire is indul érdekfeszítőnek mára már ellaposodottan válik színtiszta unalommá. Leküzdve az elején felmerült akadályokat végül összejönnek, ám itt se teljesen nyugodtan hagyva az ifjú gerlepárt egy újabb fennakadás lép felszínre, akár egy ex megjelenésével, de az egyik fél súlyos titka is felbukkanhat, ezzel a másikat teljesen megbántva. 5-10 fejezet őrlődés után, x és xy mágnesként talál újra egymásra, az "úgy szeretlek, hogy az se számít ha 6 árvát gázoltál el kamionnal" féle mondatok pedig szinte elmaradhatatlanok a végére.

1D fanfic, befolyásos apuka/anyuka lánya - boldog kivitel, rózsaszín felhők
Drága főhősnőnk édesanyja vagy akár apja is a hírhedt pop banda, a One Direction menedzsere/közeli barátja, egy fényes napon pedig bátorkodik az 5 fiút bemutatni szeretett lányának. Ilyenkor felléphet szerelmi háromszög, de az utálat szálat is szokás sokáig húzni, ám a vége sosem változó. Csóközön ezernyi hercehurca után, háromszögnél pedig a szokásos "vajon kit válasszak?" mizéria, de a happy end mindig jelen van. Kivétel nélkül pötyögi minden írópalánta a könnyeket előcsorgató befejezés mondatokat, határtalanul nyálas romantikus pillanatokat, első alkalmakat - melyeknél a +18 jelzés elengedhetetlen, habár maga a blogger se hagyta el az ominózus felnőttkorát jelző évet. 
Ide is lehetne vegyíteni esetleg a történet túl boldog hangvételét, míg az egyik kategóriában éppen a szomorú oldal van eltúlozva, itt a rózsaszín felhők szaporodnak el rendesen. Nem is azt mondom, hogy pár tragédiát kéne beletenni, isten ments, csupán egy realitást fél méterről megközelített képet lehetne sugározni, köszönöm.

Badboy, visszahúzódó ösztrogén, változás, legjobb barát - háromszög(?)

Azt hiszem kicsit merésznek sikerült a cím, hisz nem egy bizonyos helyzetet vázlatoltam fel, igyekeztem inkább a leggyakoribb fordulatokat felsorolni. Mindenesetre ez a pont újonnan egy költözéssel kezdődik, mely inkább a fiú oldaláról esik meg. Bomba külső, kifogástalan kockahas, rossz modor és, hogy igazán ne maradjon a női közönség fehérneműje száraz - bajkeverő stílus. Ahogy első lépéseit teszi az iskolában azonnal megszállja az ottani "menő" lány réteg, valósággal akaszkodnak rá, ám a drágaságos jövevény inkább a visszahúzódó, stréber kisebbség táborát erősítő egyed felé kacsintgat, kit az előbbi elitnek ítélt lánybanda ki nem állhat, sőt mindent megtesznek az ő keresztbetevésének. Így is történik, hogy mikor drágaságos férfiú főszereplőnk a lány után kezd érdeklődni, még jobban megutálják - ám a végén kiderül, hogy az utálat mögött szimpla irigység lapul. Visszakanyarodva a szerelem vonalra, tesztoszteron drágánk egyre jobban kezd úgymond ragadni a lányra, ki először irritálva érzi magát, de idővel ő is addig rejtőzködő érzelmeket vél felfedezni. Az első alkalom (újabb +18-as jelenet, és mindenkiben tisztán fogalmazódik meg a kérdés: ha ennyi a szex, hol maradnak a nemi betegségek?), új események mindkét fél részéről - egyik prűd mivoltából kiindulva, másiknak pedig a szerelem és céllal történő nemi aktus megismeréséből merítve példát.
Ilyenkor gyakran szokás közbevágni a lánynak egy fiú legjobb barátot, ki újdonsült szerelmére rémesen féltékeny és a történet fele felé bevallja, hogy mindvégig belé volt szerelmes és szökjenek el együtt Narniába szakítson a másikkal, legyen vele. Természetesen a happy end itt is adott.

Sanyarú sors, öngyilkosság, megmentő herceg - a tragédia összes árnyalata
Ez a kategória az olvasó érzelmeire szándékozna hajtani, ám a realitást maga mögött hagyva drasztikusnál drasztikusabb történéseket sorol fel a főszereplő életébe, melyet lassan már felfogni nehézkes, nemhogy elhinni. Gyakori az anorexia, bulimia, érvagdosás belevegyítése, legtöbbször úgy, hogy az író nemhogy egy röpke utánanézést nem vetett az adott témára, de halvány fogalma sincs a fogalmak mivoltáról, így elképzelése szerint igyekszik hosszas monológokba önteni pár sort, melyről szinte már rikít az erőltetés. Visszatérve a kíméletlen múltra, kurrens módon jelenik meg az összes családtag elvesztése a legbrutálisabb módokon, alkoholista nevelőszülők, megerőszakolás, sőt még azt is végig kellett néznie, ahogy a kedvenc kiscicáját gázolta el egy csorda tehén, egyszóval mindenféle, mai elterjedt tragikus fenomént bele szokás keverni.
Ilyen múltat maga mögött hagyva szokott a főhősnő költözni, majd a szokásos hercehurca, bonyodalmak, sírás az újdonsült herceg mellett.
...a végén pedig a szokásos rózsaszín felhők, régebben lezajlott csúnya események letudva.

Fanfictionök

Remélhetőleg minden kedves olvasó észrevehette már, hogy a blogok 80%-a 1D fanfic, kevés igényes saját szereplővel rendelkező történetet lehet olvasni. Ezzel persze nem magukat a fanfic-eket támadom, hisz az 1D-n kívül bármilyen más alapanyagot lehetne szedni, ami már nem is számítana annyira sablonnak, egyedül a töménytelen 1D tucatsztori számát kéne szűkíteni és minden tökéletes lenne. Hangozhat ez akárhogy, de nekem, mint, aki kritikákat ír és elég messze áll a rajongó léttől néha már kínos Harry/Zayn/Louis/Niall/Liam nevével találkozni minden második blogon, sőt ha jól emlékszem talán egy kezemen megtudom számolni hány olyan blogról írtam kritikát, amiben nem szerepeltek. De mindegy is...
Ebben a témában a történet lehet akármilyen a fentebb elhangzottak közül, egyedül a fiú kiléte változik (sőt gyakran társul hozzá 4 másik, de a háromszöget is remekül lehet belőlük kihozni), miután pedig már összejöttek a történetben az ominózus "vajon elég jó vagyok neki, én egyszerű halandó?" kérdés pedig kimaradhatatlan. Azt már nem is részletezném, hogy a boldog vég itt is jelen áll.

Napló, SZJG feeling

Minden hitem abban áll, hogy most nem kell kisregényt pötyögnöm arról vajon mi is az a Szent Johanna Gimi, hisz mindenki ismeri. Ez a kategória a könyvsorozat példáján alapul, azokat az elemeket sorakoztatja fel, az eredetiség pedig rég elveszett valahol a fejléc környékén.
Adott Kiss Anna (véletlenszerűen előkapott név, no offense), ki 14 éves fejjel első gimnazistaként padba, új iskolába, új társaságba és természetesen naplót tart, ahol mindennapjait írja le szögre pontos részletességgel. Mindennapi lány, ki mindennapi rendszerességgel taglalja vágyakozását a suli legmenőbb sráca után, kivel pár hónap (?) után össze is jönnek. Kapcsolatukat is szóról szóra taglalja, veszekedéseiket, szinte mindent. Realitás, eredetiség rég elveszett.

Felszínesen átsuhanva néhány történet csoporton ennyi is lenne, természetesen akad még bőven jó pár eset, de igyekeztem a legelterjedettebbek közül válogatni. Ismételten hangoztatnám, hogy senki se szívja magára - először is, mert kinek nem inge ne vegye magára -, másodszor akármennyire is látszana annak, nem durva általánosításnak szántam, hisz az írás minősége is jócskán tényező, nemcsak az események menete, ahogy már mondtam egy jó toll tényleg sok mindent ment.

Köszöntem a figyelmet, Feilla 

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, köszi ezt a cikket, hasznos volt! 100%-ban egyetértek.
Leila

Credits crazykira-resources | LeMex ShedYourSkin | ferretmalfoy masterjinn | colourlovers FallingIntoCreation